Fotografování jídla může mít mnoho podob. Vždy by ale mělo být dokonalou týmovou prací mezi fotografem a kuchařem.

Food & Beverage photography

Při fotografování jídla pracuji výhradně na lokaci, kde se jídlo připravuje – v restauraci, v hotelu. Při focení jídla je totiž nutné minimalizovat čas mezi „odstavením z plotny“ a focením. Právě díky tomu vzniká tak autentická a chutná fotografie.

Často se mě klienti ptají, že slyšeli o tom, že se kachna stříká lakem na vlasy aby se více leskla a používají se různé nejedlé roztoky aby dodaly větší vizuální zážitek. Ano, používají ovšem ve většině případů pouze při natáčení filmů, kde je nutné, aby jídlo vypadalo dlouhou dobu čerstvé. Při focení tyto techniky není nutné používat, protože zpravidla netrvá ani minutu, než se jídlo dostane z kuchyně před fotoaparát. Jak je to tedy ve skutečnosti?

 

Jak probíhá práce při focení jídla?

  1. Většinou se na osobní schůzce domluvíme, jak by fotografie měly vypadat. Jaký styl zvolíme. Jídlo v šerosvitu jako od Rembranta nebo (low-key) nebo pokrmy zalité denním světlem (high-key). Často se stává, že klient už se díval na internetu na jiné fotografie jídla, které se mu líbí. Pak je nejlépe je na schůzce ukázat a můžeme se tomu stylu přiblížit. Rád poradím ale nikomu nevnucuji svoji představu. Pokud chcete fotografie přesně jako z vašeho oblíbeného food blogu, rád je tak nafotím.
  2. Přijedu na místo focení i s technikou a vše zapojím. To trvá maximálně 30 minut. Pak se na „testovacím jídle“ nastaví světla a fotoaparát. To proto, aby už při ostrém focení mohlo jít vše rychle a jídlo nám neztrácelo lesk, nevadl salát atd.
  3. Kuchař přinese na fotografický stůl talíř a fotíme. Fotografie se okamžitě zobrazuje na velkém monitoru a proto můžeme s kuchařem vše okamžitě kontrolovat, upravovat kompozici, přidávat lísky na dozdobení. Nemusíte tedy s hrůzou čekat, co vám za týden pošlu ale pokud se Vám fotografie nezdá, ihned vše upravujeme do té doby, než je výsledek perfektní.
  4. Během 7mi dnů Vám zašlu na e-mail fotografie a po jejich odsouhlasení a také případné korektůře také fakturu. Korektury jsou zdarma.

Jaké mám reference z focení jídla?

Pokud chcete využít mého know-how z focení ze špičkových podniků, rád Vám pomohu. Napiště mi poptávku, budete příjemně překvapeni cenou.

Alcron restaurant

Fotografování s Romanem Paulusem v jeho mischelinské restauraci.

Hilton Prague

Fotografování se světoznámým kuchařem Franco Luise z Itálie. Jeho smysl pro kompozici a hravý styl jsou opravdu výjmečné

„Filip, I would like to thank you for the great job done for our pictures! Really amazing Thank you Thank you Thank you! Franco“

Kings Court

Fotografování jídla v tomto hotelu a příprava vizuálního konceptu  – tablet menu.

„Filip is very professional, yet still much fun to work together. I can only recommend.“

Josef Schmidt, chef

Hotel Paris

Hotel Paris je opravdu výjmečný v mnoha ohledech. Zatím jsem v žádné jiné restauraci nefotografoval na talíři jedlé zlato.